Rektorski zbor Republike Hrvatske
27.05.2021

Upisi na visoka učilišta tijekom epidemije koronavirusa

Slijedom izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, Rektorski zbor Republike Hrvatske na svojoj je sjednici održanoj 21. svibnja 2021. raspravljao o uvjetima upisa na visoka učilišta u jesenskom roku za kandidate koji iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti ispite državne mature polagati u ljetnom upisnom roku.

Budući da su Rektorski zbor, Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje još u lipnju 2012. potpisali Sporazum o Pravilima o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe, prilikom provedbe upisa na visoka učilišta u ak. god. 2021./2022., okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 će se smatrati opravdanim razlozima nepristupanja ispitima državne mature u ljetnom upisnom roku, te će se na kandidate primjenjivati Pravila iz spomenutoga Sporazuma.

Sukladno tome, kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program (u slučaju dvopredmetnoga studija na oba studijska programa) upisao s najmanjim brojem bodova  u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u skladu s mogućnostima visokoga učilišta.

Rektorski zbor Republike Hrvatske poziva sve kandidate za upis na visoka učilišta da se o provedbi državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) detaljno informiraju u Uputama koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Uputama je moguće pristupiti putem poveznice:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute-za-provedbu-dr%C5%BEavne-mature-tijekom-epidemije-koronavirusa-COVID-19-.pdf.

Zaključno, Rektorski zbor sve studente i zaposlenike visokih učilišta potiče da se odazovu pozivu na cijepljenje protiv bolesti COVID-19, čime svi pridonosimo naporima koji se ulažu u što brže okončanje ove globalne pandemije. 

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr