Rektorski zbor Republike Hrvatske
09.09.2022

U Zagrebu održana 11. sjednica Rektorskoga zbora RH

U Zagrebu održana 11. sjednica Rektorskoga zbora RH

U petak, 9. rujna 2022. na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu održana je 11., ujedno i posljednja sjednica Rektorskoga zbora u ovoj akademskoj godini kojom je predsjedala prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci. U sljedećoj akademskoj godini Rektorskim zborom će predsjedati nastupajući rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dok je za zamjenika predsjednika Rektorskoga zbora imenovan prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu. Mandat predsjednika i zamjenika predsjednika Rektorskoga zbora započinje s novom akademskom godinom, 1. listopada 2022. i traje godinu dana.

Sjednici su uz članove Rektorskoga zbora prisustvovali i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik Ivica Šušak, predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. sc. Mirjana Polić Bobić i v.d. ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje mr. sc. Sandra Bezjak.

Na sjednici je, između ostalog, Rektorski zbor pozdravio Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Također, raspravljano je o nužnosti donošenja nacionalnih politika za poticanje studiranja na nastavničkim studijima te je u tom smislu Rektorski zbor predložio određene aktivnosti i mjere koje bi trebalo provesti na nacionalnoj razini. Također, osim o nacionalnim temama, razgovaralo se i o europskim temama iz područja znanosti i visokog obrazovanja, posebice vezano uz reformu vrednovanja istraživačkog rada, uključivanju hrvatskih sveučilišta u neke  europske projekte, kao npr. sudjelovanju u projektu Sjeverno-jadranske doline vodika i projektu vezano uz suradnju s Vijećem Europske unije.

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr