Rektorski zbor Republike Hrvatske
04.09.2023

Susret Rektorskoga zbora RH i Zbora rektora visokoobrazovnih institucija iz Krakova

Na Sveučilištu u Zadru od 3. do 5. rujna 2023. održava se treći sastanak rektora hrvatskih sveučilišta i rektora visokoobrazovnih institucija iz Krakova. Susret na kojem sudjeluje više od 40 sudionika iz Hrvatske i Poljske organizirao je Rektorski zbor RH uz potporu Sveučilišta u Zadru.

Tijekom susreta, hrvatski i poljski predstavnici održat će deset izlaganja s ciljem razmjene dobrih praksi te rasprave o temama od zajedničkoga interesa s posebnim fokusom na internacionalizaciju studijskih programa, europske alijanse, digitalizaciju i digitalnu transformaciju te suvremeno obrazovanje inženjera. Također, čelnici dvaju rektorskih zborova potpisat će Sporazum o razumijevanju kojim će se omogućiti daljnji razvoj suradnje između hrvatskih sveučilišta i visokoobrazovnih institucija iz Krakova.

Uz organizatore, predsjednika Rektorskoga zbora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, konzula Republike Hrvatske u Krakovu gospodina Pawela Wlodarczyka, potpredsjednika Zbora rektora visokoobrazovnih institucija u Krakovu prof. dr. sc. Jerzyja Lisa i rektorice Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijane Vican, susretu hrvatskih i poljskih rektora prisustvuju veleposlanik RH u Republici Poljskoj Nj. E. Tomislav Vidošević, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstva Republike Poljske u RH.

„Ovakvi sastanci pomažu oblikovanju budućega smjera razvoja našega visokog obrazovanja te širenju znanja i jačanju međusobne suradnje u području istraživanja i inovacija“, rekao je predsjednik Rektorskoga zbora prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Istaknuvši povezanost poljskoga i hrvatskoga naroda, veleposlanik RH u Poljskoj Nj. E. Tomislav Vidošević naglasio je važnost daljnjega jačanja suradnje između dviju država te njegovih sveučilišta.

Savjetnik ministra vanjskih i europskih integracija RH, gospodin Karlo Kolesar postojeću je suradnju između hrvatskih i krakovskih institucija nazvao „…primjerom dobre prakse u procesima razmjene stavova između čelnika sveučilišta o aktualnim ključnim globalnim temama i izazovima u visokom obrazovanju.“ Gospodin Kolesar održao je zanimljivo predavanje na temu uloge akademske zajednice u pristupanju Hrvatske udruženju OECD.

Skupu su se također obratili konzul Republike Hrvatske u Krakovu gospodin Pawel Wlodarczyki i načelnik Sektora za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Staša Skenžić koji je održao izlaganje na temu Erasmus programa.

Tijekom posljednjih godina hrvatski i krakovski rektori susreli su se dva puta. Prvi je sastanak održan u Krakovu 2015. na inicijativu hrvatskoga konzula Pawela Wlodarczykoga, a drugi tri godine kasnije na Sveučilištu J.  J. Strossmayera u Osijeku.

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr