Rektorski zbor Republike Hrvatske
04.09.2020

Rektorski zbor RH s ostalim nacionalnim rektorskim konferencijama iz Europe reagirao na smanjenje europskoga proračuna za znanost, inovacije i obrazovanje

Rektorski zbor RH se putem EUA (European University Association) platforme uključio u inicijativu nacionalnih rektorskih konferencija iz Europe, koje su zajedničkom izjavom reagirale na značajno smanjenje proračuna za znanost, inovacije i obrazovanje u sljedećem sedmogodišnjem EU proračunu, koji je donesen 21. srpnja 2020.

O toj je incijativi predsjednik Rektorskoga zbora RH prof. dr. sc. Nikša Burum obavijestio europske zastupnike iz Hrvatske s molbom da u Europskome parlamentu podrže zahtjev rektorskih konferencija za osiguranjem dostatnih sredstava za područje znanosti, inovacija i obrazovanja te da se aktivno založe za uvođenje nove odredbe kojom bi se neiskorištena namjenska sredstva iz svih europskih programa preusmjerila u Horizon Europe i Erasmus+.

Rektorske konferencije ističu kako bi takva odluka Europskoga parlamenta poslala poruku da su trajna poboljšanja životnih uvjeta i blagostanja stotina milijuna građana politički prioritet, te da su ulaganja u visoko obrazovanje, istraživanje i inovacije prepoznata kao važno područje koje prisonosi cjelokupnom razvoju Europske Unije. 

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr