Rektorski zbor Republike Hrvatske
24.04.2015

Rektorski zbor pridružio se europskoj inicijativi "Protect Universities from Attack"

Rektorski zbor Republike Hrvatske je podržao inicijativu EUA (European University Association) pod nazivom „Protect Universities from Attack“ pokrenutu nakon terorističkih napada koji su uslijedili na sveučilišnom kampusu u Garissi u Keniji 2. travnja 2015. kada je ubijeno 147 studenata, a najmanje 79 ljudi je ranjeno. Poziva sva hrvatska sveučilišta da se pridruže ostalim europskim sveučilištima u osudi bilo kakvog oblika nasilja nad obrazovanjem te minutom šutnje, u ponedjeljak, 27. travnja 2015 u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu), odaju počast svim ubijenima, kao i svima koji su pogođeni napadima u Keniji te ostalim napadima na sveučilišta i sveučilišne vrijednosti širom svijeta.

Ovim činom želimo upozoriti da je svaki čin nasilja ili napada na obrazovanje u suprotnosti s temeljnim sveučilišnim vrijednostima kao što je sloboda mišljenja i govora, tolerancija i autonomija, te se ugrožava temeljno pravo svake osobe na stjecanje kvalifikacija kojima će kasnije pridonijeti razvoju svoje zemlje i društva.

Napadi na sveučilišta, studente i znanstvenike slabe i uništavaju akademsku slobodu te imaju razarajući učinak na istraživanja, nastavu i pristup obrazovanju čime narušavaju dugoročni razvoj društva. Ističemo da je očuvanje slobode i sigurnosti sveučilišta i sveučilišne zajednice važno za osiguravanje napretka znanja te kulturni i znanstveni razvoj čovječanstva.

Potraga za znanjem nema granica i sveučilišna djelatnost nadilazi geografske i političke granice. Stoga se nadamo da ćemo na ovaj način potaknuti međunarodnu zajednicu na pokretanje aktivnosti za zaštitu sveučilišta te spriječiti slične tragedije u budućnosti. 

Priopćenje

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr