Rektorski zbor Republike Hrvatske
24.07.2015

Rektorski zbor pozdravio otvaranje novih radnih mjesta za mlade znanstvenike

Rektorski zbor Republike Hrvatske održao je 23. srpnja 2015. u Zadru sedmu sjednicu u ak. god. 2014./2015. pod predsjedanjem prof. dr. sc. Pere Lučina, rektora Sveučilišta u Rijeci. Na sjednici su, uz članove Rektorskog zbora, prorektore sveučilišta i ostale goste, sudjelovali ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar te njegov zamjenik prof. dr. sc. Roko Andričević.

Rektorski zbor s velikim je zadovoljstvom pozdravio odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kojom se proračunska sredstva iz programa usavršavanja znanstvenih novaka preusmjeravaju sveučilištima u formi razvojnih koeficijenata. Ovom mjerom sveučilišta dobivaju 1350 novih radnih mjesta namijenjenih isključivo za mlade znanstvenike. Rektori javnih sveučilišta istaknuli su kako je riječ o povijesnoj odluci kojom se osigurava održivost i razvojna perspektiva sustava znanosti i visokog obrazovanja i zadržavanje najboljih znanstvenih novaka u sustavu. Rektori su sa svoje strane prihvatili odgovornost za kadrovski razvoj svojih sveučilišta prema standardima izvrsnosti te odali priznaje svima koji su sudjelovali u donošenju i kvalitetnoj pripremi ove dalekosežne oduke, u prvom redu predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, ministru znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedranu Mornaru,  njegovu zamjeniku prof. dr. sc. Roku Andričeviću te ministru financija Borisu Lalovcu.

Rektorski zbor pozdravio je Odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenta u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018. koju je usvojila Vlada RH na sjednici održanoj 23. srpnja 2015. Rektori su pozitivnom ocijenili činjenicu da se, za razliku od prethodnih godina, ovom odlukom utvrđuje i sufinanciranje materijalnih troškova za javna visoka učilišta, ali su pritom upozorili da je, s obzirom na drastično smanjivanje sufinanciranja materijalnih troškova u prethodnom trogodišnjem razdoblju, nužno osigurati dodatna proračunska sredstva za tu namjenu. 

Priopćenje

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr