Rektorski zbor Republike Hrvatske
15.12.2018

Rektorski zbor potpisao deklaraciju Universities for Enlightenment

Delegacija Rektorskoga zbora RH u sastavu prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Slaven Zjalić, prorektor Sveučilišta u Zadru i Paula Pavletić, tajnica Rektorskoga zbora, 13. prosinca 2018. sudjelovali su na radionici Universities for Enlightenment u organizaciji Austrijske rektorske konferencije (UNICO).

Uz predstavnike austrijske i hrvatske rektorske konferencije, radionici su prisustvovali predstavnici rektorskih konferencija Italije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije i Švicarske.

Tema radionice je bila uloga sveučilišta u današnjem društvu te razmjena iskustava i rasprava o sveučilišnoj autonomiji te prijetnjama i mogućnostima djelovanja pod pritiskom kontradiktornih političkih i društvenih konteksta: populizma, lažnih vijesti, ograničenja akademskih sloboda i slično.

Rektorske su konferencije izrazile snažnu vjeru u temeljne vrijednosti visokog obrazovanja te naglasile kako su akademske slobode i integritet istraživanja i poučavanja, institucionalna autonomija, smisleno sudjelovanje studenata i fakulteta u upravljanju visokim obrazovanjem te javna odgovornost za visoko obrazovanje ključne postavke njegovog funkcioniranja i razvoja.

Kao ishod ove radionice, predstavnici rektorskih konferencija su potpisali deklaraciju pod nazivom Universities for Enlightenment kojom se između ostaloga potiče nacionalne vlade da podrže visokoobrazovne institucije u ispunjavanju temeljne uloge i temeljnih vrijednosti sveučilišta kroz osiguravanje odgovarajućih resursa i zakonskih okvira te da spriječe bilo koji oblik potkopavanja samostalnog istraživanja i institucionalne autonomije.

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr