Rektorski zbor Republike Hrvatske
22.03.2016

Rektorski zbor donio dokument o financiranju istraživanja na hrvatskim sveučilištima

Rektorski zbor RH je na svojoj 5. sjednici u ak. god. 2015./16. održanoj 22. veljače 2016. raspravljao o financiranju znanosti i istraživanja te izrazio svoju zabrinutost razinom financiranja materijalnih troškova znanstvenih istraživanja na hrvatskim sveučilištima. Stoga je stav Rektorskoga zbora RH da je hitno potrebno udvostručiti sredstva za financiranje materijalnih troškova istraživanja kako bi se osigurao opstanak hrvatskoga istraživačkoga prostora i osigurao minimalni razvoj hrvatskih sveučilišta.

Između ostalog, Rektorski zbor RH smatra da se u političkoj areni nužno čim prije opredijeliti za razvoj Hrvatske temeljen na istraživanjima, transferu tehnologije, pametnoj specijalizaciji i uspostavljanju snažnih regionalnih centara znanja. Takvo opredjeljenje podrazumijeva dodatno, značajno povećanje sredstava za materijalne troškove istraživanja te uspostavljanje daleko šire i sofisticiranije palete financijskih instrumenata za razvoj istraživačkih karijera, istraživačkih timova, centara izvrsnosti te razvoj hrvatskih regija. 

Rektorski zbor RH je svoje stavove iznio u dokumentu pod nazivom Financiranje istraživanja na hrvatskim sveučilištima i Hrvatska zaklada za znanost koji je jednoglasno prihvatio kao svoj programski dokument.

Istovremeno, Rektorski zbor RH je zaključio kako je potrebno temeljito preispitati poslovanje Hrvatske zaklade za znanost.  

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr