Rektorski zbor Republike Hrvatske
17.02.2017

Predstavljena web-aplikacija "Forum stipendija"

Predstavljanju su nazočili brojni uzvanici i mediji, uključujući ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavu Barišića i predsjedavajućeg Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, rektora Sveučilišta u Splitu.

Web aplikacija je dostupna na mrežnoj adresi: www.moja-stipendija.hr.

Ideja o web aplikaciji Forum stipendija inicirana je na jednoj od sjednica Rektorskoga zbora RH zbog uviđanja potrebe postojanja jedinstvenog mjesta predstavljanja mogućnosti stipendiranja studenata javnih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Kako je ideja o  informiranju putem Interneta današnjim generacijama mladih sigurno bliskija i zanimljivija od dolazaka na tradicionalna događanja poput sajmova ili smotri, pristupilo se osmišljavanju idejnog i izvedbenog rješenja web aplikacije nazvane Forum stipendija.

Aplikacija je dostupna na stranicama Rektorskog zbora i na stranicama svih sveučilišta, a obuhvaća cjelokupnu ponudu stipendija i sadržaje specifične za pojedino sveučilište ili veleučilište. Modernog je izgleda, prilagođena modernim tehnologijama, mobitelima i tabletima, a omogućava  i jednostavno pretraživanje korisnicima (prema sveučilištu za čije studente su namijenjene stipendije, prema mjestu studiranja, prema razini studija, prema području studija, prema ciljnoj skupini). Uz svaku objavljenu stipendiju nalazi se mogućnost detaljnijeg informiranja  kao i poveznica na sam natječaj ili na stranicu gdje je informacija o dodjeljivanju stipendije objavljena.

U glavnom izborniku nalaze se sva sveučilišta koja su članovi Rektorskog zbora RH (poredak prema godini osnivanja). U rubrici  Suradnja  objavljene su i informacije o institucijama s kojima pojedino sveučilište surađuje, a  iz čega proizlaze mogućnosti stipendiranja za naše studente. Osim institucija s kojima je već ostvarena suradnja, ovdje se može naći i popis onih koje oglašavaju mogućnosti stipendiranja za naše studente bez obzira na postojeću suradnju. Osim institucija u Hrvatskoj podrazumijeva se da će se ovdje naći i inozemne institucije s kojima sveučilišta surađuju ili imaju potpisane sporazume, ugovore i sl. Koje informacije će naći u ovoj rubrici određuje svako pojedino sveučilište.

Aplikacija osim informacija o mogućnostima stipendiranja studenata sadrži i druge korisne sadržaje za buduće stipendiste poput uputa kako se pripremiti za intervju, kako napisati dobar životopis, što treba sadržavati motivacijsko pismo i sl. Na naslovnici aplikacije Forum stipendija objavljen je i promidžbeni film kao ilustracija uspješnih iskustava naših studenta dobitnika stipendije što će  zasigurno dobro doći onima kojima je potreban savjet više.

Aplikacija Forum stipendija za sada predstavlja zajedničku platformu za predstavljanje korisnih informacija o mogućnostima stipendiranja naših studenata na razini svih sveučilišta u Hrvatskoj, a nadalje ona se može nadograđivati već prema tome u kojem će se smjeru pokazati potrebe korisnika.  Daljnji razvoj aplikacije u smjeru uspostavljanja registra stipendista kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri izbjeglo višestruko stipendiranje, a cijeli proces bio transparentniji i pravedniji, a onda i razvoj suradnje s gradovima, općinama, tvrtkama i ostalim potencijalnim stipenditorima koji bi željeli objavu svojih stipendija na Forumu stipendija, svakako su sljedeći planirani koraci.

 

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr