Rektorski zbor Republike Hrvatske
02.11.2018

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao na prvoj sjednici Rektorskoga zbora u akademskoj godini 2018./2019.

Premijer Plenković na sjednici Rektorskoga zbora sudjelovao je zajedno s ministricom prof. dr. sc. Blaženkom Divjak kako bi s rektorima sveučilišta razmijenili mišljenja o programskom financiranju znanosti i visokoga obrazovanja u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Povod za raspravu bila je Odluka o programskom financiranju javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, koju je Vlada RH donijela u rujnu 2018. godine.

Rektori hrvatskih javnih sveučilišta složili su se s premijerom i ministricom da su temeljne postavke programskoga financiranja izvrsnost visokoga obrazovanja, relevantnost visokoobrazovnih institucija te važna uloga hrvatskih sveučilišta kao pokretača razvoja hrvatskoga društva.

Tijekom rasprave o Odluci Vlade premijer je istaknuo da Vlada prepoznaje važnost i ulogu znanosti i visokoga obrazovanja te da je stoga u proračunu predviđeno povećanje financiranja ovoga područja, čime se stvaraju preduvjeti za unaprjeđenje kvalitete obrazovanja hrvatskih studenata, kasnije akademski obrazovanih građana, koji trebaju pridonijeti razvoju inovacija i većoj konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i društva. Ministrica se založila za financiranje temeljeno na rezultatima te istaknula da je Vlada ovom Odlukom zaštitila sredstva i povećala financiranje u okviru programskih ugovora. Također, uvode se dodatna sredstva koja sveučilištima omogućuju razvoj studijskih i znanstvenih kapaciteta.

Predsjednica Rektorskoga zbora  založila se za načelo jednakosti u financiranju studijskih programa u svim znanstvenim područjima, što će dovesti do ostvarenja zajedničkih ciljeva te razvoja konkurentnosti i međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih sveučilišta. Rektori svih sveučilišta su  podržali kriterije izvrsnosti pri financiranju znanosti, ali su upozorili na nedostatno financiranje sveučilišne infrastrukture i nastavnoga procesa, te materijalnih troškova sveučilišta.

Zaključeno je da će do polovice studenoga Rektorski zbor nadopuniti Odluku s kvalitativnim pokazateljima razvoja sveučilišta.Također, zaključeno je da će se uspostavljeni partnerski odnos između Vlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Rektorskoga zbora nastaviti s ciljem razvoja kvalitete, a time i konkurentnosti hrvatskih sveučilišta.   

 

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr