Rektorski zbor Republike Hrvatske
11.12.2021

Održana zajednička sjednica Rektorskoga zbora RH i Rektorske konferencije BiH

Zajednička sjednica Rektorskoga zbora RH i Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine održana je 9. prosinca 2021., u okviru obilježavanja Dana Sveučilišta u Mostaru. Sjednicom su predsjedavali rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH prof. dr. Snježana Prijić Samaržija i rektor Univerziteta u Zenici i predsjedatelj Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine prof. dr. Jusuf Duraković.

Rektorice i rektori su se usuglasili da postoji kvalitetna višegodišnja suradnja između javnih sveučilišta/univerziteta RH i BiH te su u cilju njezina unaprjeđenja potpisali Sporazum o razumijevanju i suradnji. Poseban naglasak u Sporazumu stavljen je na međusobnu suradnju u otklanjanju prepreka u pristupu visokom obrazovanju, stvaranju dodatnih prilika za mlade i sprječavanju pojačanog iseljavanja mladih ljudi. Također, potiče se provođenje reforme visokoga obrazovanja u cilju ispunjavanja pretpostavki za aktivnim i punopravnim sudjelovanjem u jedinstvenom europskom obrazovnom prostoru. Mobilnost nastavnika, studenata i nenastavnog osoblja i razmjena publikacija i drugih znanstvenih informacija dio su Sporazuma potpisanog u Mostaru.

Dogovoreno je održavanje zajedničke konferencije na kojima će se razmatrati svi ključni izazovi visokog obrazovanja, a konferencija će se održati u Zagrebu. Javna sveučilišta/univerziteti unaprijedit će suradnju na realizaciji međunarodnih projekata i boljeg povezivanja kroz europske programe. Rektori su također razmatrali mogućnost osnivanja zajedničkih studija, razmjenu nastavnika te uvjete održavanja i kvalitetu nastave u vrijeme pandemije, kao i studentski standard. Rektori javnih sveučilišta i univerziteta u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini protive se i osuđuju svaki oblik diskriminacije i mržnje, kako u akademskoj zajednici, tako i u društvu.

 

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr