Rektorski zbor Republike Hrvatske
10.05.2022

Održana 9. sjednica Rektorskoga zbora

U petak, 6. svibnja 2022. na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je 9. sjednica Rektorskoga zbora u akademskoj godini 2021./2022.

Uz članove RZ-a, na sjednici kojoj je predsjedala rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, sudjelovali su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i državni tajnik Ivica Šušak.

Na sjednici je raspravljano o provedenim preliminarnim konzultacijama vezanim uz Nacrt Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je na dan održavanja sjednice, 6. svibnja, upućen u javno savjetovanje. Također, ministar i  državni tajnik rektore su izvijestili o ostalim dokumentima i aktima iz područja znanosti i visokoga obrazovanja koji su u fazi pripreme te će uskoro biti predstavljeni zainteresiranoj javnosti. 

Članovi Rektorskoga zbora potvrdili su prošlogodišnje preporuke o upisu redovitih studenata koji ostvaruju prava vezana uz braniteljski status, studenata s invaliditetom te kandidata koji dolaze iz sustava alternativne skrbi izvan odobrene upisne kvote. U skladu s preporukom RZ-a, studenti iz ovih triju kategorija mogu biti upisani na visoka učilišta izvan redovite kvote pod uvjetom da prijeđu bodovni prag te zadovolje eventualne dodatne provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti.

U okviru točke o digitalnoj transformaciji sveučilišta u Republici Hrvatskoj, članovima Rektorskoga zbora pridružio se ravnatelj Srca Ivan Marić predstavivši rad i ulogu Sveučilišnog računskog centra u digitalnoj transformaciji sveučilišta.

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr