Rektorski zbor Republike Hrvatske
26.10.2015

Održana 1. sjednica Rektorskoga zbora u ak. god. 2015./2016.

Rektorski zbor Republike Hrvatske održao je 21. listopada 2015. u Zagrebu svoju prvu sjednicu u ak. god. 2015./2016. pod predsjedanjem prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, koji je preuzeo predsjedanje Rektorskoga zbora u ovoj akademskoj godini. Na sjednici su, uz članove Rektorskoga zbora, prorektore sveučilišta i ostale goste, sudjelovali zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Roko Andričević, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje prof. dr. sc. Ružica Beljo-Lučić i predsjednik Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. sc. Ivo Družić.

Rektorski zbor je raspravljao o osnivanju novih javnih sveučilišta, točnije o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Zakonom je predviđeno da Sveučilište u Slavonskom Brodu nastane spajanjem Veleučilišta u Slavonskom Brodu i diplomskih studija koji sada pripadaju Sveučilištu J. J. Strossmyer u Osijeku, a koji nisu prethodno izdvojeni iz toga sveučilišta. Kako se tim činom bitno narušava autonomija sveučilišta, Rektorski zbor je podržao prijedlog Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku da se poduzmu pravne radnje u smislu njegove zaštite. Rektori su također zaključili da u sadašnjem trenutku nema mjesta osnivanju novih sveučilišta bez povećanja novčanih sredstava, jer osnivanje novih javnih sveučilišta ne pridonosi kvaliteti i razvoju obrazovanja i znanstvenoga rada nego, naprotiv, njegovu oslabljivanju. Stoga Rektorski zbor ne prihvaća proceduru i politiku kojima se narušava višestruka autonomija sveučilišta.

Rektorski zbor je, između ostaloga, podržao zamolbu da rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta sudjeluje kao promatrač u radu na sjednicama Rektorskoga zbora, bez prava glasa.

Priopćenje

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr