Rektorski zbor Republike Hrvatske
14.05.2015

Delegacija Rektorskog zbora RH posjetila Krakov

Na poziv i u organizaciji NJ. E. Pawela Wlodarczyka, počasnoga konzula Republike Hrvatske u Krakovu, izaslanstvo Rektorskoga zbora RH susrelo se 11. i 12. svibnja 2015. s čelnicima istaknutih krakovskih sveučilišta te ostalim uvaženim članovima krakovske javnosti.

Izaslanstvo rektora i predstavnika hrvatskih sveučilišta u sastavu: prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, prof. dr. sc. Željko Turkalj, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, prof. dr. sc. Leonardo Marušić, prof. dr. sc. Alen Soldo, prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prof. dr. sc. Emilio Marin, prof. dr. sc. Boris Trogrlić i Paula Pavletić, prof., prvoga su dana svojega posjeta Krakovu sudjelovali na konferenciji Razvoj krakovskih sveučilišta tijekom desetgodišnjeg članstva Poljske u Europskoj uniji. Tijekom konferencije predstavnici uglednih krakovskih sveučilišta (AGH – sveučilište znanosti i tehnologije,  Jagelonsko sveučilište i Ekonomsko sveučilište u Krakovu) predstavili su svoja iskustva u korištenju europskih fondova te su stvoreni preduvjeti za razvoj međusobne suradnje. Konferenciji je nazočila i veleposlanica RH u Poljskoj, Nj. E. Andrea Bekić, koja je srdačno dočekala hrvatsko izaslanstvo te pomogla u ostvarivanju kontakata s poljskim kolegama.  

Istoga se dana izaslanstvo Rektorskoga zbora susrelo s uzoritim kardinalom i visokim kancelarom Papinskoga sveučilišta Ivana Pavla II., Njegovom Uzoritosti Stanislawom Dziwiszem, koji je dugi niz godina bio osobni tajnik pape Ivana Pavla II. te se dokazao kao veliki prijatelj Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda. Članovi izaslanstva susreli su se i s krakovskim gradonačelnikom Jacekom Majchrovskim povodom svečanosti dodjele reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića uvaženom povjesničaru i profesoru Jagelonskoga sveučilišta prof. dr. sc. Antoniju Cetnarowiczu, a koji mu je uručila Nj. E. Andrea Bekić.

Drugoga dana posjeta Krakovu članovi izaslanstva razgledali su Solaris, najveći sinkrotron ne samo u Poljskoj nego i tom dijelu Europe, koji djeluje u sklopu Jagelonskoga sveučilišta. Također su nazočili svečanosti povodom 651. obljetnice Jagelonskoga sveučilišta, tijekom koje je rektor prof. dr. sc. Wojciech Nowak dodijelio počasni doktorat uvaženomu britanskomu sociologu prof. Anthonyju Giddensu. Na kraju svojega posjeta predstavnici dviju istaknutih poljskih tvrtki predstavili su mogućnosti poslovne suradnju sa sveučilištima u povlačenju novca iz europskih fondova za modernizaciju i tehnološki razvoj sveučilišta.

Predstavnici hrvatskih sveučilišta iskoristili su svoj posjet Krakovu za prikupljanje iskustava poljskih kolega te za dogovor o suradnji u korištenju europskih fondova. 

 

Delegacija Rektorskog zbora s počasnim konzulom RH u Poljskoj   

Delegacija Rektorskog zbora s počasnim konzulom RH u Krakovu

Delegacija RZ s veleposlanicom RH u Poljskoj  

Članovi delegacije Rektorskog zbora s veleposlanicom RH u Poljskoj

Na_konferenciji_Razvoj_krakovskih_sveucilista_tijekom_desetgodisnjeg_clanstva_u_EU

Na konferenciji “Razvoj krakovskih sveučilišta tijekom desetgodišnjeg članstva Poljske u EU”

Delegacija_RZ_s_kardinalom_Stanislawom_Dziwiszem  

Susret s kardinalom i visokim kancelarom Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II

Ispred_spomenika_Ivanu_Pavlu_II_u_dvoristu_kardinalove_prijestolnice 

Ispred spomenika Ivanu Pavlu II nakon susreta s kardinalom 

U_posjetu_sinkrotronskom_centru_Solaris

Posjet sinkrotronskom centru "Solaris"

Predsjeda

Sveučilište u Rijeci
Trg braće Mažuranića 10
51000 Rijeka, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr