Rektorski zbor Republike Hrvatske
07.03.2022

Članovima Rektorskoga zbora predstavljen Nacrt Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti

Na sjednici Rektorskoga zbora održanoj 25. veljače o.g. u Rijeci, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i državni tajnik g. Ivica Šušak, dipl. iur., članovima Rektorskoga zbora predstavili su Nacrt novoga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Rektorski zbor je podržao reformske procese u visokom obrazovanju i znanosti definirane u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.–2026., uključujući donošenje novoga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te drugih akata kojima će se omogućiti uvođenje novog financijskog modela te povećanje financiranja i jačanje institucijskih i infrastrukturnih i organizacijskih kapaciteta znanstveno-istraživačkog sektora s dugoročnim i održivim učincima za cjelovitu akademsku zajednicu. 

Također, Rektorski zbor je naglasio nužnost osiguravanja aktivnog sudjelovanja akademske zajednice i šire zainteresirane javnosti u javnoj raspravi s ciljem definiranja konačnoga teksta Zakona koji će osigurati uspješnu provedbu s dugoročnim razvojnim učincima za cjelokupnu akademsku zajednicu. 

Nadalje, predlaže da se Nacrt Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti predstavi na senatima sveučilišta kako bi, prije otvaranja javne rasprave, sveučilišna zajednica mogla u neposrednoj raspravi s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja kao predlagačem, primjereno raspraviti podlogu, temeljne reformske ciljeve i sam tekst Nacrta Zakona.   

Predsjeda

Sveučilište u Splitu
Ul. Ruđera Boškovića 31
21000 Split, HR

Tajništvo

Trg Republike Hrvatske 14
10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4698 109
Fax: +385 1 4698 141
e-adresa: paula.pavletic@unizg.hr